Idősek játékai az óvodában

A Nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskola Óvoda 2010. május 14-én először rendezte meg az Idősek napját, a generációk közötti együttműködést erősítve. Cél az idősek és a gyerekek közötti szorosabb kapcsolat kialakítása volt, valamint, hogy az idősekkel és idősekről való törődést, a fiatal generáció is lássa.

„Mindannyiunk tágabb vagy szűkebb környezetében élnek idősek, ezért több figyelmet kellene, hogy fordítsunk rájuk, legalább egy napra!”- nyilatkozta az óvoda vezetője, Belinszky Józsefné, aki a nagyszülők, az Idősek Otthonának lakói és az Idősek Klubjának tagjai körében ezekkel a szavakkal nyitotta meg a pénteki rendezvényt. Nevelési célként fogalmazta meg, hogy az idősekkel való törődés, az időseknek való örömszerzés életünk része kell, hogy legyen.

A bemutatkozás után a két generáció között azonnal egyfajta cinkosság jött létre, ugyanis a gyerekek a kedves, fehér hajú nénikéket az önfeledt játékaikba bevonták, ami egyben a nap fő programja volt.

A rendezvény során az idősek gyermekkori játékai kerültek előtérbe, melyeket az óvodás gyerekekkel közösen el is készítettek, mint például a csutkababát, szélforgót, sógyurmából és magvakból képeket, valamint kartonpapírból és kukoricaszárból lovacskákat.

Ezzel azonban még korántsem ért véget a nap, ugyanis a középső csoportos gyerekek színvonalas előadással köszönték meg a megjelent időseknek a játékos napot, majd válaszul az Idősek Klubjának tagjai tavaszi dalcsokorral lepték meg az óvoda lakóit.  Ezt követte az idősek részéről Sápi Józsefné és Szászi Istvánné kedvenc meséje is.

„A fiatalok és az idősek között a találkozás alkalmával különös kapcsolat alakult ki, mellyel kölcsönösen segíthetik egymást. A mi kezdeményezésünk is ezt igazolta és remélem ez a rendezvény a jövőben hagyománnyá válik.”- zárta a napot Valika óvó néni, óvodavezető.

További képekért kattintson ide!